Vanessa Mayoraz

Sinds 2015 is Vanessa Mayoraz assistent-professor Extended Media aan de East Tennessee State University. Ze ontving een BFA van de Haute Ecole d’Art et Design in Genève, Zwitserland, en een MFA in Art and Public Spaces en New Artistic Strategies aan de Bauhaus Universiteit Weimar in Duitsland. Mayoraz interesseert zich voor het observeren van de paradoxale relaties die zijn opgebouwd tussen de mensheid, het sociale landschap en de natuurlijke wereld. Men zou kunnen zeggen dat haar werk het resultaat is van een analytisch en onromantisch onderzoek van de natuur waarmee zij ons waarschuwt voor de wijze waarop economie (begrepen als een motiverende kracht van extractie, productie, distributie, uitwisseling en consumptie van goederen en diensten om aan onze menselijke behoeften te voldoen) deze relaties onderwerpt.

Ze heeft nationaal en internationaal geëxposeerd, waaronder Qui Vive! Young Artist Moscow Biennial, het Museum of Contemporary Art of Belgrade, Le Commun in het Building of Contemporary Art in Genève, Zwitserland, Gleisdreieck Parc, Berlijn, Duitsland, Chashama Gallery in New York City, het DC Art Center in Washington DC, en ArtPrize in Grand Rapids, MI. In 2019 presenteerde ze samen met ArtBo Fin de Semana een solotentoonstelling in Sketchroom Gallery in Bogotà, Colombia. Ze heeft workshops en lezingen gegeven over onderwerpen als “kunstenaar als archivaris” en “hedendaagse kunstpraktijken”. Ze ontving driemaal een Pro-Helvetia nationale Zwitserse beurs voor haar werk, evenals een Zwitsers cultureel programma in de Westelijke Balkan. Mayoraz is ook lid van het bestuur van het Johnson City Public Art Committee. 

According to Rayleigh

According to Rayleigh is een participatief werk waarbij kijkers worden uitgenodigd om een gloeilamp uit hun huis te ruilen voor een blauwe gloeilamp die wordt weggegeven. Op een getoonde stadsplattegrond kunnen zij de toekomstige locatie van de blauwe gloeilamp in de stad aangeven. Ze worden gevraagd om de lamp voor de duur van de tentoonstelling te bewaren.

According to Rayleigh is een meerlagig werk dat een eenvoudige visuele vorm aanneemt om zich beter te ontvouwen in het leven en de verbeelding van de bezoeker. Voornamelijk over de verbinding van de kijker met de ander en zijn relaties binnen de maatschappij. According to Rayleigh  is een gebaar dat de nadruk legt op het idee van keuze, vrijheid en vertrouwen, essentiële elementen voor een goed functionerende samenleving. Deze performatieve handeling is verankerd in onze intrinsieke relatie tot de wetenschap, onze oerbehoefte om onze omgeving te verklaren om haar mysterie te onthullen. Rayleigh was de wetenschapper die aantoonde waarom de lucht blauw is door te bewijzen dat blauwe golven de langste golflengte hebben en dus de langste afstand kunnen afleggen.

Het werk klinkt diep door in onze tijd van fysieke afstand. Een paar maanden geleden konden we dit gebaar zonder nadenken maken. Vandaag de dag heeft het andere dimensies, het herinnert ons aan de precipiëteit van momenten die we als vanzelfsprekend beschouwen.

UITNODIGING

Door vandaag een blauwe gloeilamp te nemen en deze te ruilen met een lamp in je huis/werkruimte maak je deel uit van dit werk. Houd hem 24 uur per dag aan tijdens de duur van de show (25,26,27/9). De participatieve kwaliteit van dit gebaar benadrukt onze verbondenheid als mens, hoe vertrouwen, vrije wil en persoonlijke investering momenten creëert. Het efemere aspect weerspiegelt de kwetsbaarheid en de constante behoefte aan aandacht voor de samenleving om door te zetten.
Plaats een teken op de kaart om aan te geven waar de gloeilamp tijdens de voorstelling zal staan.
U kunt desgewenst foto’s van uw installatie op Instagram plaatsen met de volgende tag #AccordingtoRayleigh .
Hartelijk dank voor uw deelname.

https://vanessamayoraz.com/home.html