Salomé Mooij

Salomé Mooij, performer en theatermaker, is geboren in Den Haag op 10 december 1990. Na de middelbare school reist ze naar België om Wijsbegeerte aan de Universiteit Gent en Theater regie aan het RITCS (Brussel) te studeren. Na haar afstuderen in 2018 tourt ze in België met het werk van haar eigen collectief Dividu, en in Europa met Dying Together van Lotte van den Berg. De komende jaren focust Salomé zich op het ontwikkelen van haar artistieke praktijk. Daarbij wordt ze ondersteund door SoAP, C-Takt, De Brakke Grond, wpZimmer, De Nwe Vorst en METROPOLIS/KIT.

Salomé maakt insitu werk op het snijvlak van performance en artistiek onderzoek: fysieke denkoefeningen die zich kenmerken door een verlangen naar aftasten, uitvouwen en het verbinden van het micro en macroniveau in ons bestaan. Zo probeert zij de wereld rondom haar te begrijpen en zo onbevangen mogelijk te benaderen. Binnen deze theatrale kaders onderzoekt ze de verbindingen die er mogelijk zijn tussen verschillende realiteiten in de stad, met een speciale aandacht voor dat wat aan het oog onttrokken wordt. Door details uit te vergroten hoopt zij een krachtenveld zichtbaar te maken, waarin het publiek als deelgenoot zijn eigen relatie mag onderzoeken.

Vanaf juni 2020 is Salomé een van de trajectkunstenaars bij wp Zimmer.

Het Schuilatelier – The Shelter Workplace

Het Schuilatelier is een eclectische Hands-on installatie die deel uitmaakt van een breder onderzoek naar schuilplaatsten.

Plaatsen waar het (functionele) geraas van het leven even verstomd en we in contact kunnen komen met een andere bestaanslaag.

Eén die soms moeilijk aan te raken lijkt, maar wel wezenlijk en nodig is om onszelf te gronden.

Waar en wanneer valt een buitenwereld voor even samen met een binnenwereld?

In het Schuilatelier onderzoek ik via persoonlijke ervaringen de vorm van deze plaatsen en hoe we hiermee in contact komen.

Deze schuilplaatsen krijgen vorm in miniatuur tijdens een intieme samenwerking. Het proces van vragen, antwoorden en ontdekkingen in het atelier wordt vertaald in een maquette.

De maquette wordt vervolgens aan de collectie van mogelijke schuilplaatsen toegevoegd. Samen vormen ze een nomadische collectie van vele verschillende plekken die nodig zijn om te landen.

Een alsmaar aangroeiende verzameling met bijdragen van elke plek waar het Schuilatelier plaatsvindt.