Karolina Freino

Karolina Freino werkt op het kruispunt van verschillende media, voornamelijk in de publieke sfeer. Ze verkent complexe sociale structuren die te maken hebben met persoonlijke herinneringen en gelaagde geschiedenissen van de plek. Ze maakt zichtbaar wat er wordt gedwongen om onzichtbaar en buitengesloten te zijn en omarmt daarbij isolatie, verdriet en horrorvacuüm als haar onderwerpen.

Freino studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Wrocław, Edinburgh College of Art en de Bauhaus Universiteit in Weimar. In 2017 behaalde ze het doctoraat.

Untitled (for Rafał)
2006/2020
Accordeon: Karel Joos

Ik heb het gevoel dat ik iets mis als ik geen muziek hoor, en als ik muziek hoor heb ik het gevoel dat er echt iets ontbreekt. – Robert Walser

Walser’s zin werd via verschillende coderingssystemen overgebracht om woorden in melodie te vertalen. Het proces werd strikt gereguleerd door de regels van alle gebruikte codes: de Duitse taal werd in het Pools vertaald en daarna werden bepaalde letters in het braille-alfabet geschreven. Omdat basale brailletekens in verschillende contexten (taal, wetenschap, muziek, enz.) worden gebruikt, kon de ontvangen volgorde van de lettertekens als muzieknotatie worden gelezen. In de volgende stap had het dus ook met traditionele muzieknoten geschreven kunnen worden.

Voor het eerst werd de compositie uitgevoerd door Moona, een violist op de Markt in Wroclaw. Een Antwerpse muzikant zal “Untitled (for Rafał)” uitvoeren in Park Spoor Noord, op zaterdag 26 september, van 14 tot 16 uur.

http://www.karolinafreino.com/