Karl Van Welden

Karl Van Welden werkt sinds 2003 aan zijn artistieke kabinetten ‘Een bewaarplaats, hijzelf een hoeder’ waarin hij lichamelijk materiaal van kunstenaars verzamelt, onderzoekt en etaleert. In 2006 initieert hij onder de noemer Verenigde Planeten/United Planets een cyclus gebaseerd op de menselijke aanwezigheid in het universum. Met de planeten uit ons zonnestelsel als ankerpunt, zoekt hij beeldende antwoorden op die hamvraag, met een grote voorliefde voor verstilde beweging en architecturale vorm.

Als een atmosferische achtergrond representeert elke planeet voor Karl Van Welden een andere projectreeks. Eenzelfde planeet kan verschillende gedaantes aannemen en het onderzoek stopt niet bij het eerste publieke moment. Zich bedienend van verschillende disciplines en afhankelijk van de inhoud kiest Van Welden een geschikte vorm.

Niet-alledaagse locaties spelen vaak een belangrijke rol als actieve medespeler én inspiratiebron.

IMAGES FOR MARS II

2019
video, 28’37”

In het videowerk IMAGES FOR MARS II onderzoekt de kunstenaar de impact van een ramp op het menselijk lichaam.We zien mensen in een staat van zorgeloosheid, totdat een duistere asregen op hen neerdaalt, waardoor hun idylle verandert in een catastrofe. Of hoe een zaligmakend moment verglijdt tot een beeld van verkoolde lichamen op een stuk verschroeide aarde.

Karl Van Welden liet zich inspireren door beelden van de archeologische vondsten van Pompeii en Herculaneum, die letterlijk tonen welke houdingen de lichamen op het moment van de ramp aannamen. Na de uitbarsting van de Vesuvius, omsloot de as de slachtoffers. Op termijn vergingen de lichamen en werd de as eromheen hard, zo ontstonden er holtes. De Italiaanse archeoloog Giuseppe Fiorelli vulde de holtes met gips, en creëerde zo een heel precies beeld van de slachtoffers van de natuurramp. Ze doen denken aan de Europese middeleeuwse grafkunst. Slapende schoonheden en getormenteerde lichamen die de Eros en de Thanatos van onze relatie met het einde weerspiegelen.

Concept | Richting: Karl Van Welden – Fotografie: Tom Callemin – Dramaturgie: Bart Capelle | Isabelle Stockmans – Performers: Stefaan Claeys | Siet Raeymaekers | Steve Salambier – Machinery: Maarten De Vrieze – Productie: wpZimmer – Coproductie: Concertgebouw Brugge | C-TAKT | Workspacebrussels – Ondersteund door: Internationaal Kortfilmfestival Leuven | Scenaristengilde | Eye Lite

https://www.verenigdeplaneten.be/